Boekrecensie Leven zonder zorgen (Dale Carnegie) namens Guus Heezen.

Met het boek ‘Leven zonder Zorgen’ doet bestseller schrijver Dale Carnegie een bijzondere belofte. Het boek moet je gaan helpen stress, zorgen en angst te overwinnen zodat je een zorgeloos leven krijgt.

In deze boekrecensie geef ik je kort de key take-aways die ik er uit heb gehaald zodat jij kan bepalen of je dit boek waard vind om te lezen.

We kunnen kort en krachtig zijn over deze belofte; Carnegie maakt hem zeker waar. Met veel verhalen en voorbeelden schrijft hij over de impact van zorgen, stress en angst op met name je gezondheid. Dat deze impact groot was wist ik al, maar dat mensen er letterlijk lichamelijk ziek van worden is echt wel een ding.

Omdat dit zo interessant is, leg ik het kort uit vanuit een ander perspectief. In de westerse geneeskunde worden hoofd en lichaam vaak van elkaar gescheiden terwijl in meer traditionelere (oosterse) geneeskunde het lichaam en het hoofd één zijn. Zit het in het hoofd niet lekker dan zal je daar ook lichamelijk last van hebben.

Stress, zorgen en angst zijn emoties die je met je hoofd maakt en die je lichaam vertaalt in allerlei klachten. Je houdt de emoties letterlijk vast. In een latere boekrecensie ga ik in op hoe het ontstaan van die emoties precies werkt want dat is namelijk rete-interessant. Voor nu ga ik vooral in op de oplossingen die Carnegie voor je heeft.

Het verschil tussen ‘bezorgd zijn’ en ‘zorgen maken’

Het eerste punt om je goed te beseffen is dat er een wezenlijk verschil is tussen bezorgd zijn en zorgen maken:

  • Bezorgdheid is inzien wat de problemen zijn en kalm stappen ondernemen om ze op te lossen;
  • Je zorgen maken betekent dat je als een gek in kringetjes blijft ronddraaien zonder zicht te hebben op een oplossing.

Door deze definities zo scherp neer te zetten, ben je in staat het verschil goed te begrijpen.

Mijn conclusie is dan ook: Bezorgdheid is OK. Je zorgen maken is problematisch.

Want het heeft geen enkele zin om rondjes in je hoofd te draaien zonder een oplossing. Je moet in actie komen en het liefst zonder al te veel emotie. Want emoties als stress en angst halen ontzettend veel rationale denk-energie weg die je nodig hebt om te komen tot een creatieve oplossing.

Disclaimer: sommige mensen hebben juist een kleine mate van stress nodig om creatief te worden. Bepaal dan ook wat voor jou geldt: wat is nodig en wat is te veel.

Maak de switch van ‘zorgen maken’ naar ‘bezorgdheid’

Om dit allemaal nog iets concreter te maken komt Carnegie met een stappenplan om de switch te maken van zorgen maken naar bezorgdheid:

  • Stap 1: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Eerlijk en letterlijk. Ga je dood? Verlies je geld? Verlies je status? Wat is het aller allerergste?
  • Stap 2: bereid jezelf voor het ergste te ACCEPTEREN als dat nodig is. Stel het gebeurt. Zou je dat dan kunnen accepteren? Dit zegt niet dát het gebeurt, maar stel het is nodig.
  • Stap 3: probeer RUSTIG de situatie te verbeteren voor zover dat mogelijk is. Wanneer je de allerergste gevolgen accepteert dan is er niets meer om je zorgen over te maken. Het is OK en jij kan in alle rust bedenken hoe je de situatie gaat verbeteren zodat de allerergste opties niet gaan uitwerken.

In dit accepteren zit de oplossing en daar duik ik in deze boekrecensie verder op in. De stoïcijnen hebben dit fenomeen namelijk grondig onderzocht.

MAND: stop met zorgen maken en wees bezorgd.

WANNEER LEZEN: als je vaak last hebt van angst en stress en deze emoties je behouden van het zoeken naar oplossingen.

Boektitel: Leven zonder zorgen

Ondertitel: Hoe je je zorgen, angsten en stress overwint

Auteur: Dale Carnegie

Releasedatum: 26 november 2019

EAN: 9789462961357

Taal: Nederlands

Pagina’s: 320

Bedankt voor het lezen. Vond je deze boekrecensie leuk en zinvol? Houd dan de website in de gaten, Guus deelt elke maand een nieuwe boekrecensie.

> Bekijk alle boekrecensies

> Lees ook Guus zijn 3 boekentips