Boekrecensie Relaxed vlammen (John Slabbekoorn) namens Guus Heezen.

Meer misbaar in je bedrijf, minder missen van het leven.

Dat is wat je kunt bereiken als je het boek uit deze recensie gaat lossen en toepassen. Een missie die ik meer dan ondersteun en waar je wat mij betreft niet vaak genoeg mee bezig kan zijn.

Kort door de bocht kan ik gelijk verklappen dat auteur John Slabbekoorn je een flink stuk op weg helpt om dit voor jezelf waar te maken. Het begint al met de opzet van het boek, dat tactisch is ingedeeld in twee delen:

  1. In het eerste deel gaat het er vooral om HOE je komt opdagen en hoe je de stem in je kop beheerst.
  2. In het tweede deel gaat het vooral over WAT je dan kunt gaan doen om je bedrijf te laten groeien.

Enorm belangrijk te starten met het eerste deel, want het tweede deel gaat sowieso niet slagen als je de principes uit deel 1 niet begrijpt.

HOE moet je dan komen opdagen?

Voornamelijk door te snappen dat de grootste belemmering waarom jij niet ben waar je wilt zijn het stemmetje in je hoofd is. De stem die elke dag aanwezig is en jou weghoudt van het enge, terug naar wat comfortabel is.

Om deze stem te tackelen moet je snappen dat JIJ die stem NIET BENT en dat je “Comfortabel Discomfort” moet opzoeken zodat je verder kan groeien.

John legt in dit eerste deel uit waarom dit zo werkt en hoe je het voor jezelf eigen kan maken. Stel je zou alleen maar dit eerste deel lezen, dan is het wat mij betreft de aankoop van het gehele boek al waard.

Dat belooft wat!

Maar er is nog meer…

Want in deel twee worden de uitdagingen in het ondernemerschap praktisch uiteengezet in drie onderdelen:

  1. Strategie;
  2. Team;
  3. Zichtbaarheid;
  4. Geld.

Welke hoofdstukken hier voor jou en je bedrijf relevant zijn hangt af van de fase waarin je zit. Ben je een ondernemer met een klein team van +/- 5 man en < 1 miljoen omzet dan zul je vooral moeten werken aan je strategie, zichtbaarheid en geld verdienen middels verkopen.

Ben je al wat langer in de wedstrijd dan is het neerzetten van een team met A-speler top priority terwijl je ondertussen systemen bouwt om je zichtbaarheid en je verkopen te managen.

Het boek Relaxed Vlammen is qua ondernemerskennis echt een knalgoede samenvatting van wat je te doen staat. Meer kennis heb je als ondernemer niet persé nodig en ingewikkelder dan dit moet je het ook niet maken.

Ik merk dat er vaak wordt gesproken over het boek Scaling Up als ‘de heilige bijbel” voor ondernemers die willen groeien. Ongetwijfeld goede inhoud, maar het wordt vele malen ingewikkelder gemaakt dan nodig. Als ik er al niet doorheen kom dan is dat voldoende feedback voor mensen die zelden lezen.

Dit boek is een veeel betere keuze als je zelden leest maar toch vooruit wil met je bedrijf.

Een van de mooiste quote uit het boek ondersteund dit verhaal voortreffelijk:

Alles is in de basis makkelijk, jij bent zelf diegene die het moeilijk maakt.

Laat dat goed op je inwerken en ga daar mee aan de slag.

Ehh, en wat is dan Relaxed Vlammen?

Laten we die vooral niet vergeten gezien dit de titel van het boek is. Relaxed Vlammen betekent dat je al je zakelijke doelen behaalt met een doorlopend vakantiegevoel.

Dat is uiteindelijk waar het ook om draait als je het mij vraagt. Je onderneming goed runnen als middel voor het goede leven.

Dit boek gaat je daarin een flink eind op weg helpen mits je blijft komen opdagen zoals jij dat nodig acht.

MAND: Wordt meer misbaar in je bedrijf middels het beheersen van de stem in je kop en doen van de juiste acties passende bij de fase waarin je als bedrijf zit. Resultaat: Minder missen van het leven 😊

Wanneer lezen: Als je al een flinke tijd op dezelfde plek staat met dezelfde belemmeringen en uitdagingen en je die nu eindelijk eens écht goed wil oplossen.

Boektitel: Relaxed Vlammen

Auteur: John Slabbekoorn

Releasedatum: 24 oktober 2023

EAN: 9789089657046

Taal: Nederlands

Pagina’s: 208

Bedankt voor het lezen. Vond je deze boekrecensie leuk en zinvol? Houd dan de website in de gaten, Guus deelt elke maand een nieuwe boekrecensie.

> Bekijk alle boekrecensies

> Lees ook Guus zijn 3 boekentips