Boekrecensie Stoïcijnse levenskunst (Miriam van Reijen) namens Guus Heezen.

De Stoïcijnse levenskunst is gebaseerd op oude wijsheid die door de grote filosofen in onze geschiedenis is ontdekt en opgeschreven. Het bestaat al honderden jaren en helpt vele mensen om van lijder (passief) naar leider (actief) te groeien.

In dit boek heeft auteur Miriam van Reijen een bijna onmogelijke klus geklaard: het samenvatten van alle grote denkers in een begrijpelijk jasje. Epictetus, Epicurus, Sartre, Seneca en Spinoza komen allemaal voorbij en hun wijsheden worden in jip en janneke taal voor je ontleed.

Dit is geen complete boeksamenvatting waarmee je, zoals vroegâh, de toets kan halen zonder het boek te lezen. Dit boek bevat op elke pagina zoveel waardevolle informatie dat je het toch echt zelf moet gaan lezen. Wel kan ik je vertellen wat de hoofdpunten zijn die ik er zelf uit heb gehaald.

Kort over de stoïcijnse manier van denken

De stoïcijnen weten dat wat je denkt niet perse waar hoeft te zijn en dat vooral bewustzijn van en reflecteren op je eigen gedachtes van onschatbare ware is. Verander deze gedachtes of verander jou reactie op deze gedachtes en je hebt de sleutel voor geluk in handen.

Neem bijvoorbeeld emoties

Emoties zijn altijd het resultaat van twee conflicterende gedachten. Neem bijvoorbeeld de emotie teleurstelling.

Stel ik zou het leuk vinden om zomaar iets te krijgen (verwachting), maar ik krijg het vervolgens niet. Niets aan de hand.

Maar stel ik zou het meer dan leuk vinden om iets te krijgen en ik krijg het vervolgens niet. Bijvoorbeeld de opslag van mijn baas waarvan ik vind dat ik die heb verdiend. Ja dan ben ik teleurgesteld dat ik het niet krijg.

Want dan zit mijn verwachting: ‘ik krijg iets’ in conflict met de gedachte dat ik er recht op heb.

Hiervoor moet je heel eerlijk en bewust naar je gedachtes kijken en reflecteren. Moeilijk want het zit er harstikke ingesleten. Sterker nog:

“Het is moeilijker om je denkhouding te veranderen dan je lichaamshouding.”

Maar toch ook niet onmogelijk. Want iedere emotie waar we een woord voor hebben, heeft een typisch eigen gedachtepatroon. Je kunt die emotie niet op een andere manier hebben dan het veroorzakende gedachtenpaar (twee tegenstrijdige gedachten). Dus niet alleen bij teleurstelling is dat het geval. Ook bij angst, irritatie, jaloezie, schuldgevoel.

“Emoties zijn alleen maar symptomen (de pijn) en zijn net als bij een ziekte niet de oorzaak. De oorzaak ligt in je gedachten.”

Een gedachte is vaak de redelijke en de andere de indringer, het ziekmakende idee.

Een ander voorbeeld is angst

Angst is een bijzondere emotie omdat het VOORAF gaat aan een gebeurtenis. Je kunt namelijk niet bang zijn voor iets wat nu al gebeurt of gebeurd is.

Denk daar maar eens over na.. 😉

Waar je werkelijk bang voor bent is dat er iets gebeurt en de angst is de reactie die je daar op wil geven. Namelijk:

  • Het mag perse NIET gebeuren;
  • Of moet juist WEL gebeuren.

En dat maakt angst.

Voorbeeldje:

Je loopt over straat, het is donker en je bent bang om aangevallen te worden. Je vind dan eigenlijk dat het persé niet MAG gebeuren. Daar zat je angst. Voor situaties die er nog niet zijn.

En het interessante is: de twee gedachten die daar aan vooraf gaan kun je allebei INLEVEREN. Want waarom vind je dat iets persé niet mag gebeuren of juist wel?

En wat is de kans dat het überhaupt gebeurt?

Dit zijn pas twee voorbeelden

Die voor mij nu het meeste treffend zijn. Maar iedere emotie wordt belicht, dus voor meer praktische wijsheden raad ik je aan het gehele boek te lezen.

De Stoïcijnse levenskunst is te goed om niet te kennen.

MAND: dit boek beschrijft hoe jij denkt, wat je conflicterende gedachtenpatronen zijn en hoe je daar mee aan de slag kunt. Door de invalshoeken van de verschillende filosofen te begrijpen snap je beter hoe die stem in je kop werkt en hoe je deze kan veranderen.

WANNEER LEZEN: als je je leven gemakkelijker, beter en mooier wil maken door de stem in je eigen kop te beheersen. Zeker als ondernemer zijn onware gedachtenpatronen het plafond voor je succes en groei. Neem de tijd en moeite om jou hersenpan te begrijpen en je zult de investering 100x terugverdienen.

Boektitel: Stoicijnse levenskunst

Ondertitel: Evenveel geluk als wijsheid

Auteur: Miriam van Reijen

Releasedatum: 1 april 2016

EAN: 9789491693830

Taal: Nederlands

Pagina’s: 168

Bedankt voor het lezen. Vond je deze boekrecensie leuk en zinvol? Houd dan de website in de gaten, Guus deelt elke maand een nieuwe boekrecensie.

> Bekijk alle boekrecensies

> Lees ook Guus zijn 3 boekentips