Boekrecensie Op weg naar de top (Robin Sharma) namens Guus Heezen.

Het boek “Op weg naar de top” is een relatief onbekende uit het repertoire van Robin Sharma. Bekendere werken van hem zijn “De monnik wie zijn Ferarri verkocht” en de “5 uur ochtendclub”.

Desalniettemin bevat dit boek enorm veel wijsheden die je direct in je ondernemersleven kunt toepassen. Het boek bestaat uit 101 hoofdstukken van zo’n 2-3 pagina’s waarbij in elk hoofdstuk een wijsheid wordt behandeld. Ideaal om er af en toe eens bij te pakken en je te laten inspireren.

Voor deze boekrecensie heb ik ervoor gekozen om mijn persoonlijke top 10 te behandelen. Dit zijn de onderwerpen die mij het meeste aanspreken, raken of die ik ben gaan toepassen. Let’s go!

 1. Uw dagen bepalen uw leven
  Gisteren is al geweest, morgen is pas morgen. Je hebt enkel alleen vandaag om actie te ondernemen. Zoals jij je dag vandaag inricht, dat bepaalt je leven. Het leven is simpelweg niet meer dan een opeenstapeling van dagen. Zorg dus dat je zoveel mogelijk goede dagen hebt.
 2. Drink koffie met Gandhi
  Gandhi en velen andere hebben hun complete gedachtegoed uitgewerkt in één of meerdere boeken. Het lezen van deze boeken is alsof je in hun hoofd kruipt of de mogelijkheid hebt koffie met ze te drinken zodat je wordt voorzien van al hun wijsheid.
  Maak gebruik van deze wijsheid die gewoon voor op het oprapen ligt. Koop niet alleen boeken, maar lees ze ook daadwerkelijk. Plan leestijd hard in je agenda want het maakt je zoveel wijzer.
 3. Geniet van een briesje
  Simpel en doeltreffend; maar werkelijk genot zit ‘m in de kleinste dingen zoals een fijn koud briesje op een hete dag.
 4. Luister twee keer meer dan u praat
  Je hebt niet voor niets TWEE oren en ÉÉN mond. Met praten leer je niet veel, met luisteren wel. Praat nooit wanneer je kunt knikken en vraag door.
 5. Leer ‘nee’ zeggen
  Wil je je leven leven met goedkeuring van anderen of wil je je eigen plan trekken? Je eigen dromen achterna jagen?
  Het leven bestaat uit vele mogelijkheden en opties die je worden aangereikt. Zorg dat je ‘nee’ zegt tegen de dingen die je wil zodat je ‘ja’ kunt zeggen tegen dat wat jij wil.
 6. Je agenda liegt niet
  Laat mij je agenda zien en ik weet je prioriteiten. Voor mij een van de belangrijkste want dit is waar het in het ondernemen echt om draait. Consistent de juiste dingen doen. Geen tijd = geen prioriteit zeg ik ook altijd. 

Plan wat jij belangrijk vind en waar jij aan wil werken hard in je agenda.
 7. De ‘wow’ factor
  10 jaar geleden al treffend, maar nu des te meer. De meest waardevolle bedrijven zijn de bedrijven die een ervaring weten te creëren. Mensen betalen niet meer voor je product of dienst, maar voor de ervaring die ze krijgen.

 Zorg er als ondernemer voor dat je de klantreis op en top in orde hebt. Goede communicatie en een optimale klantervaring zijn key.
 8. Succes is niet Sexy
  Succes is niet sexy, het is consequent hard werken. Voor echt succes moet je in staat zijn om korte termijn genot in te leveren voor lange termijn voldoening. De meeste ondernemers geven dan ook te snel op. Ze hebben een idee, het werkt niet direct en dan stoppen ze er mee. Maar als je ergens werkelijk in gelooft dan zet je door en dan gaat het je lukken.
  Onderneem met vertrouwen in plaats van angst. De kleinste handeling uitvoeren is altijd beter dan de grootste voornemens.
 9. Van meer ontspanning wordt je productiever
  Een van de grootste valkuilen van mening ondernemer; altijd maar HARD werken. Altijd aan staan, altijd druk. Maar de beste ideeën komen niet wanneer je altijd druk bent met druk zijn. De beste ideeën komen wanneer je ontspant. Je moet ruimte maken om geniale ideeën te ontwikkelen. Vertrouw op het proces, pak rust en onderneem slim.
 10. Blijft fit als u wilt leiden
  Als ondernemer ben je een leider. Je leidt je bedrijf (en je team) naar succes. Maar je kunt alleen succesvol leider zijn als je zelf fit bent.
  Zorg dat je gezond eet, zorg dat je voldoende sport en dat je goed slaapt. Succes begint altijd met een goede gezondheid. Sterker nog, daadwerkelijk succes kan niet zonder. Ondernemen zonder concessies noem ik dat. 

Mocht je dit nog niet doen, kijk dan even terug naar punt 6 en onderneem actie.

MAND: in het boek ‘Op weg naar de top’ geeft Robin Sharma je 101 wijsheden waarmee je als ondernemer nieuwe inzichten op kunt doen zodat je kunt werken aan succes zonder concessies.

WANNEER LEZEN: als je altijd hetzelfde handelt of simpelweg geen echte lezer bent, dan is deze voor jou. Korte en krachtige hoofdstukken die je direct kunt toepassen.

Boektitel: Op weg naar de top

Ondertitel: Doeltreffende manieren om een winnaar te zijn

Auteur: Robin Sharma

Releasedatum: 15 december 2011

EAN: 9789038921501

Taal: Nederlands

Pagina’s: 207

Bedankt voor het lezen. Vond je deze boekrecensie leuk en zinvol? Houd dan de website in de gaten, Guus deelt elke maand een nieuwe boekrecensie.

> Bekijk alle boekrecensies

> Lees ook Guus zijn 3 boekentips