Sport is een fascinerend aspect van ons leven en kan ons inspireren en motiveren om ons best te doen en ons potentieel te bereiken. In deze top 5 sportboeken worden verschillende sporten en atleten besproken, waaronder formule 1, kickboksen, turnen en wielrennen.

Of je nu een fan bent van een specifieke sport of omdat je zelf een sporter bent die op zoek is naar manieren om je prestaties te verbeteren, deze boeken bieden waardevolle inzichten en praktische tips om succesvol te zijn in de sportwereld.

15. Eeuwig goud

Het sportboek Eeuwig goud gaat over de weg naar het olympisch goud van de Nederlandse volleyballers in Atlanta 1996 begint ergens midden jaren tachtig.

Supertalent Ron Zwerver treedt toe tot een unieke groep uiterst getalenteerde volleyballers die samen trainen in een ambitieuze constructie die bekend zou komen te staan als het Bankrasmodel. Heel Nederland volgt de verrichtingen van de volleyballers. Waar het in ’92 nog misgaat, lukt het in 1996 wel: goud!

Releasedatum: 28 juli 2021

Eeuwig goud
Bekijk boek
bol.com (€20,99)

14. Epke

Het boek Epke, geschreven door Maarten Kolsloot, vertelt het levensverhaal van de Nederlandse turner Epke Zonderland, die bekend staat om zijn indrukwekkende prestaties op de rekstok.

Dit sportboek beschrijft zijn jeugd, zijn weg naar de top van de turnwereld, zijn persoonlijke strijd en de ups en downs in zijn carrière, inclusief zijn gouden medaille op de Olympische Spelen van 2012 en zijn legendarische oefening op de WK in 2018.

Releasedatum: 16 november 2022

Epke
Bekijk boek
bol.com (€21,99)

13. Doorstart

Het boek “Doorstart” van Mart Smeets neemt je mee naar het bijzondere jaar 2021, waarin de sportwereld aanvankelijk stil kwam te liggen.

Van zielloze voetbalwedstrijden zonder publiek tot sporters die in onzekerheid verkeerden over welke toernooien ze moesten trainen. Gelukkig keerde het tij en kregen we een fantastische sportzomer vol hoogtepunten, waaronder een recordaantal olympische medailles.

Mart Smeets volgde het allemaal op de voet en deelt zijn ervaringen en verhalen. Van Federer en de Vuelta tot Van Vleuten en Raducanu, van Dicky Dick tot Koeman, van Serena tot Haller, van Neymar tot Heemskerk.

Het sportboek “Doorstart” bevat prachtige sportverhalen die een uniek tijdsbeeld geven van dit memorabele jaar, waarin sport de weg naar herstel vond en ons allen inspireerde.

Releasedatum: 9 februari 2022

Doorstart
Bekijk boek
bol.com (€16,50)

12. Zo werkt de Formule 1 2023

Het boek “Zo werkt de Formule 1” is geschreven door Olav Mol en Erik Houben en geeft een inzichtelijke en begrijpelijke uitleg over hoe de Formule 1 werkt.

Dit sportboek behandelt de geschiedenis van de sport, de technologie achter de auto’s, de regels en reglementen, de rol van de coureurs en het team en nog veel meer. Het boek bevat ook interviews met bekende namen uit de Formule 1-wereld en biedt een diepgaande kijk op een van de meest geavanceerde en opwindende sporten ter wereld.

Releasedatum: 3 november 2022

11. Derksen

Het boek “Derksen” is een biografie geschreven door Michel van Egmond over het leven en de carrière van Johan Derksen, een bekende Nederlandse voetbalanalist en mediafiguur.

In het boek wordt het verhaal verteld van Derksen, van zijn jeugd in Drenthe tot zijn opkomst als voetballer en later als een invloedrijke persoonlijkheid in de voetbalwereld.

Het boek biedt inzicht in Derksen’s ervaringen als speler bij clubs als SC Veendam en MVV, zijn rol als hoofdredacteur van het voetbaltijdschrift Voetbal International en zijn bekendheid als commentator en analist op televisie.

Daarnaast belicht het boek ook de persoonlijke kant van Derksen, met aandacht voor zijn controversiële uitspraken, zijn relatie met andere mediafiguren en zijn leven buiten de voetbalwereld.

Het sportboek “Derksen” geeft lezers een diepgaand portret van een van de meest spraakmakende figuren in het Nederlandse voetbal en biedt een boeiende kijk op zijn persoonlijkheid en carrière.

Releasedatum: 7 november 2022

Derksen
Bekijk boek
bol.com (€12,50)

10. LvG

Het boek “LvG” is een autobiografie geschreven door Louis van Gaal, een van de meest bekende en invloedrijke Nederlandse voetbaltrainers.

In het boek vertelt Van Gaal openhartig over zijn leven en zijn carrière in het voetbal. Hij deelt zijn persoonlijke ervaringen, inzichten en reflecties op de verschillende clubs waar hij heeft gewerkt, waaronder Ajax, FC Barcelona, Bayern München en het Nederlands elftal.

Van Gaal bespreekt zijn successen, zoals het winnen van nationale en internationale titels, maar ook de uitdagingen en teleurstellingen die hij heeft moeten overwinnen.Hij deelt zijn filosofie over leiderschap, zijn benadering van het spel en zijn visie op het moderne voetbal.

Daarnaast biedt dit sportboek ook een kijkje achter de schermen van de voetbalwereld en de dynamiek tussen trainers, spelers en het bestuur. “LvG” is een boeiend en inspirerend verhaal dat voetballiefhebbers en geïnteresseerden in de sport zeker zal aanspreken.

Releasedatum: 5 juli 2022

LvG
LvG
Bekijk boek
bol.com (€20,00)

9. Max

Het boek “Max” is een biografie geschreven door André Hoogeboom en gaat over het leven en de carrière van de Nederlandse Formule 1-coureur Max Verstappen.

Het boek neemt de lezers mee op een reis door het leven van Max Verstappen, beginnend bij zijn jeugd en zijn vroege passie voor karten tot aan zijn opkomst als een van de jongste en meest getalenteerde coureurs in de Formule 1.

Hoogeboom werpt een licht op de successen, uitdagingen en opofferingen die Verstappen heeft moeten doorstaan om zijn dromen waar te maken en de top van de autosport te bereiken. Daarnaast worden ook de dynamiek binnen het Verstappen-raceteam, de relatie met zijn vader Jos Verstappen en andere belangrijke momenten in zijn carrière belicht.

“Max” biedt een boeiend en intiem portret van deze jonge Nederlandse racelegende en is een must-read voor zowel Formule 1-fans als liefhebbers van sportbiografieën.

Releasedatum: 31 januari 2022

Max
Max
Bekijk boek
bol.com (€20,00)

Advertentie
BoekenBoeken

8. Nabeschouwing

Het boek “Nabeschouwing” is een samenwerking tussen Kees Jansma en Mart Smeets, twee gerenommeerde sportjournalisten en -commentatoren.

In dit boek bieden ze een diepgaande en boeiende analyse van de Nederlandse sportwereld. Ze werpen een kritische blik op verschillende sportevenementen, zoals voetbalwedstrijden, wielerraces, Olympische Spelen en andere grote sportgebeurtenissen.

Ze bespreken niet alleen de wedstrijden zelf, maar ook de achtergrondverhalen, de spelers, de tactieken en de impact van deze sportmomenten op de Nederlandse samenleving. Met hun jarenlange ervaring en expertise nemen Jansma en Smeets de lezers mee in de wereld van de sport en voorzien ze hen van interessante inzichten en observaties.

“Nabeschouwing” is een must-read sportboek voor sportliefhebbers die meer willen weten over de fascinerende wereld achter de sportevenementen die Nederland in hun greep houden.

Releasedatum: 21 november 2022

Nabeschouwing
Bekijk boek
bol.com (€22,99)

7. Alles wat je wilt weten over hardlopen

Het boek “Alles wat je wilt weten over hardlopen” van auteur Mariska van Sprundel is een uitgebreide gids die alle aspecten van het hardlopen behandelt.

Dit sportboek biedt een schat aan informatie, tips en advies voor zowel beginnende als ervaren hardlopers. Van Sprundel bespreekt onderwerpen zoals de juiste looptechniek, het opbouwen van conditie en kracht, het voorkomen van blessures, het kiezen van de juiste schoenen en kleding, het stellen van doelen en het plannen van trainingsschema’s. Daarnaast gaat ze in op voeding, hydratatie en herstel, en de mentale aspecten van het hardlopen.

Het boek bevat ook inspirerende verhalen en ervaringen van andere hardlopers, waardoor het een motiverende en praktische handleiding is om het beste uit je hardloopavontuur te halen. Of je nu net begint met hardlopen of je prestaties wilt verbeteren, “Alles wat je wilt weten over hardlopen” biedt waardevolle inzichten en advies om je hardloopdoelen te bereiken.

Releasedatum: 15 november 2022

6. Rico

Het boek RICO, geschreven door Leon Verdonschot, is een biografie van de Nederlandse kickbokser Rico Verhoeven, die bekend staat als de beste zwaargewicht kickbokser ter wereld.

Dit sportboek beschrijft zijn jeugd, zijn weg naar de top van de kickbokswereld, zijn overwinningen en nederlagen, en zijn persoonlijke leven.

Verdonschot heeft exclusieve interviews met Verhoeven en zijn naasten, en biedt een fascinerend inzicht in de man achter de bokser.

Releasedatum: 20 december 2017

Rico
Bekijk boek
bol.com (€16,50)

5. De wielermaffia

Het boek “De wielermaffia” van auteur Tyler Hamilton is een onthullend en controversieel verslag van de dopingcultuur in het professionele wielrennen.

Hamilton, een voormalig professioneel wielrenner en voormalig ploeggenoot van Lance Armstrong, neemt de lezers mee achter de schermen van de wielersport en onthult de duistere praktijken en geheimen die plaatsvonden tijdens zijn carrière.

Hij beschrijft in dit sportboek gedetailleerd het gebruik van prestatiebevorderende middelen, de druk om te presteren en de verstrekkende gevolgen van doping op zijn fysieke en mentale gezondheid. Hamilton vertelt openhartig over zijn eigen betrokkenheid bij het dopinggebruik en de conflicten die hij had met zijn geweten.

“De wielermaffia” biedt een meeslepende en verontrustende kijk op de donkere kant van de wielersport en is een must-read voor wielerfans en liefhebbers van sportgeschiedenis.

Releasedatum: 31 mei 2013

4. Open

Het sportboek “Open” van auteur Andre Agassi is een autobiografie waarin de tennislegende zijn levensverhaal deelt. Agassi neemt de lezers mee op een persoonlijke reis, waarin hij openhartig spreekt over zijn triomfen, uitdagingen en innerlijke worstelingen. Hij onthult zijn ervaringen als een van de meest iconische en controversiële figuren in de tenniswereld.

Agassi beschrijft zijn jeugd, zijn opkomst als tennisser, zijn gevecht met de druk van succes en de tol die het nam op zijn mentale en fysieke gezondheid. Hij deelt ook inzichten over de competitieve wereld van professioneel tennis en de impact ervan op zijn persoonlijke leven.

“Open” is een eerlijk en emotioneel verhaal dat de lezers meesleept in de innerlijke wereld van een sporticoon en hen inspireert om hun eigen pad naar succes en zelfontdekking te volgen.

Releasedatum: 8 mei 2020

Open
Bekijk boek
bol.com (€22,50)

3. Over Winnen

Het boek “Over Winnen” biedt tien inspirerende verhalen van topsporters die hun ervaringen delen over het najagen van hun dromen en het leveren van topprestaties. Deze verhalen zijn doorspekt met inzichten over het omgaan met tegenslagen. Het boek dient als een bron van inspiratie om je eigen ambitie waar te maken, omdat het vaak nodig is om eerst iets te overwinnen voordat je kunt winnen.

Daarnaast bevat dit sportboek een zelfscan waarmee je kunt beoordelen of je op koers ligt om jouw doelen, dromen en ambities te realiseren. Auteur Mark van Beek is een coach en trainer op het gebied van communicatie en mindset, en hij gebruikt sport als zijn grote passie om deelnemers te inspireren in zijn trainingen.

Bovendien draagt het boek bij aan de ontwikkeling van topsporttalent in Nederland, aangezien € 2,50 per verkocht boek wordt gedoneerd aan de Stichting Sporttop.

Releasedatum: 14 mei 2019

Over Winnen
Bekijk boek
bol.com (€25,00)

2. Keessie

Het boek “Keessie” van auteur Jeroen Haarsma is een biografie over het leven van de Nederlandse schaatslegende Kees Verkerk, bijgenaamd “Keessie”.

Dit sportboek neemt de lezers mee op een inspirerende reis door het leven van Verkerk, vanaf zijn jeugd tot aan zijn gloriejaren als topschaatser in de jaren zestig. Het beschrijft zijn passie voor de schaatssport, zijn trainingsmethoden, zijn successen en uitdagingen, en zijn impact op de Nederlandse schaatshistorie.

Daarnaast belicht het boek ook de persoonlijke kant van Kees Verkerk, zijn karaktereigenschappen, en de invloed van zijn familie en omgeving op zijn carrière.

Het boek biedt een boeiende inkijk in het leven van een van de meest geliefde en succesvolle Nederlandse schaatsers aller tijden en biedt tevens een interessant tijdsbeeld van het Nederlandse schaatsen in die periode.

Releasedatum: 7 december 2018

Keessie
Bekijk boek
bol.com (€7,90)

1. Intelligent bewegen

In het sportboek Intelligent bewegen neemt D’Agata je mee naar een wereld waar beweging en persoonlijke ontwikkeling samengaan. Intelligent bewegen geeft je inzichten, sleutelprincipes en tools om zelf aan de slag te gaan om je ultieme verlangen waar te maken.

Fabio D’Agata (1984) is spreker en directeur van SPAT verandert. Zijn werkwijze ontwikkelde zich in de afgelopen zes jaar tot een succesvolle methode, die inmiddels ook door andere professionals in praktijk wordt gebracht. Vergeet afvallen, spiermassa kweken of het krijgen van de perfecte billen ‘Fabio D’Agata heeft een visie die past in de moderne tijd.’

Releasedatum: 23 november 2018

Bedankt voor het lezen van deze top 5 beste sportboeken. Heb jij nog een marketingboek welke niet mag ontbreken in deze lijst? Stuur gerust een bericht via het contactformulier.

> Aanmelden voor meer boekentips & boekreviews