Communicatie is een essentieel aspect van ons dagelijks leven en kan van cruciaal belang zijn voor het succes van elk bedrijf of elke organisatie. In deze top 5 communicatie boeken worden verschillende aspecten van communicatie besproken, waaronder strategieën, technieken en tips om effectief te communiceren en je doelgroep te bereiken.

Of je nu een communicatieprofessional bent die op zoek is naar nieuwe manieren om je boodschap over te brengen of een beginner die zijn communicatievaardigheden wil verbeteren, deze boeken bieden waardevolle inzichten en praktische tips om succesvol te zijn in communicatie.

De onderstaande communicatie boeken worden in willekeurige volgorde weergegeven.

De beste communicatie boeken op ondernemersboeken.nl.

Wat zijn de beste communicatie boeken voor ondernemers?

15. Omdenken in communicatie

‘Omdenken in communicatie’ is het boeiende zusje van de populaire bestseller ‘Omdenken’, met een indrukwekkende verkoop van meer dan 650.000 exemplaren.

Dit communicatie boek, verrijkt met grappige en ontregelende illustraties, onthult hoe je de kracht van omdenken kunt toepassen in diverse situaties, zowel op het werk als binnen de familie, met kinderen en in liefdesrelaties. Het behandelt uiteenlopende thema’s zoals vastdenken, contrasteren, patronen doorbreken, accepteren, erkennen, spiegelen, rolverwisseling, respecteren, ontregelen en positief ja-zeggen.

Releasedatum: 9 augustus 2016

14. Invloed

In de volledig herziene en uitgebreide editie van zijn gerenommeerde boek ‘Invloed’, onthult de internationale bestsellerauteur Robert B. Cialdini de geheimen achter het verkrijgen van een ‘ja’ van mensen en hoe je deze inzichten zowel op het werk als in persoonlijke situaties kunt benutten.

Met herkenbare voorbeelden uit de praktijk en wetenschappelijke onderbouwing leer je de universele principes van invloed toepassen, waardoor je anderen effectief kunt overtuigen en jezelf kunt beschermen tegen manipulatie. Cialdini voegt een zevende principe toe, eenheid, en introduceert nieuwe inzichten voor de online wereld, waarmee hij zijn zes oorspronkelijke principes verder verrijkt.

Releasedatum: 6 oktober 2021

Invloed
Bekijk boek
bol.com (€29,99)

13. Waar laat ik mijn handen?

In zijn boek ‘Waar laat ik mijn handen?’ beantwoordt communicatietrainer Serge van Rooij de 25 meest gestelde vragen bij presentatietrainingen.

Met praktische antwoorden op vragen zoals “Hoe maak ik een blijvende boodschap?” en “Hoe bevorder ik interactie met mijn publiek?” deelt hij eenvoudige maar verrassend effectieve tips die zowel de spreker als het publiek ten goede komen.

Van Rooij, ervaren trainer van CEO’s en ambassadeurs, put uit ruim 15 jaar expertise en onthult op een luchtige wijze hoe je een boeiende en plezierige presentatie kunt creëren, waarbij hij inspiratie haalt uit diverse vakgebieden zoals beïnvloeding, storytelling en overtuigingskracht.

Releasedatum: 24 maart 2020

12. 101 Presentatietips

In het communicatie boek ‘101 Presentatietips’ van Claudine Hogenboom ontdek je hoe je effectief je publiek kunt bereiken en activeren tijdens het presenteren.

De auteur benadrukt dat luisteren alleen niet voldoende is; je wilt je publiek enthousiasmeren, hun handelen beïnvloeden en tot actie aanzetten. Met praktische suggesties, gebaseerd op Aristoteles’ retorica, wetenschappelijke theorieën en psychologische inzichten, leert Hogenboom je hoe je je argumenten krachtig verwoordt, jezelf als autoriteit positioneert en effectief inspeelt op de emoties van je luisteraars.

Door gestructureerde veranderingen aan te brengen, krijg je stap voor stap meer controle over je presentaties, waardoor ze steeds effectiever worden.

Releasedatum: 8 oktober 2020

11. Cirkels en rechte lijnen

In ‘Cirkels en rechte lijnen’ belicht sinologe Ardi Bouwers de aanzienlijke verschillen in communicatiestijlen tussen Chinezen en Nederlanders, variërend van indirect en omfloerst tot direct en rechtlijnig.

Met een achtergrond in de journalistiek en uitgebreide ervaring in China biedt Bouwers waardevolle inzichten en tips voor cross-culturele communicatie, waardoor lezers effectiever kunnen manoeuvreren en misverstanden kunnen vermijden. Aanbevolen voor zowel zakenmensen als reizigers naar China, wordt het boek geprezen om zijn actualiteit, degelijke onderbouwing en toegankelijkheid.

Bouwers’ expertise, gecombineerd met haar diepgaande kennis van de Chinese cultuur, maakt dit communicatie boek een essentieel hulpmiddel voor het begrijpen van dit fascinerende land.

Releasedatum: 1 maart 2016

10. Bij wijze van spreken

In ‘Bij wijze van spreken’ biedt Leen Pollefliet een krachtige gids voor effectieve mondelinge communicatie, zowel offline als online.

Het boek richt zich op het begrijpelijk overbrengen van boodschappen, waarbij de hinderpalen voor communicatiestoringen worden geïdentificeerd en vervangen door elementen die leiden tot uitmuntende mondelinge vaardigheden. Het behandelt zes cruciale mondelinge vaardigheden aan de hand van het VIKTOR-communicatieschema en biedt praktisch inzicht in professionele situaties zoals presenteren, telefoneren, vergaderen en solliciteren. Daarnaast geeft het waardevolle tips voor doeltreffende online communicatie, waarbij de focus niet alleen op de inhoud ligt, maar ook op effectieve presentatie en argumentatie.

Releasedatum: 30 juni 2021

9. Communicatie zonder frustratie in het onderwijs

In ‘Communicatie zonder frustratie in het onderwijs’ benadrukt Ingrid van Essen het cruciale belang van effectieve communicatie in alle facetten van het leven. Ze belicht de uitdagingen van begrepen worden en legt de nadruk op het vermijden van oordelen, verwijten en conflicten in communicatie.

Van Essen onderzoekt de kunst van luisteren, de moed om belangrijke zaken te bespreken en het begrijpen van ineffectieve patronen. Het boek pleit voor het veranderen van communicatiestijlen om win-win situaties te creëren en betekenisvolle relaties op te bouwen, met specifieke focus op effectieve communicatie in het onderwijs als fundament voor positieve interacties en blijvend plezier in het leven.

Releasedatum: 18 november 2019

8. Zelf infographics maken

In ‘Zelf infographics maken’ deelt Paul van Elk een waardevol stappenplan voor mensen die te maken hebben met informatie-overload en de groeiende vraag naar visuele communicatie.

Het boek, geschikt voor diegenen zonder grafische achtergrond, begeleidt lezers stap voor stap in het vertalen van complexe informatie naar heldere visuele representaties. Gebaseerd op de uitgebreide ervaring van Paul van Elk als infographic ontwerper en trainer Infographics Maken, voorziet het in de vaardigheden die nodig zijn om effectief infographics te creëren voor rapporten, notities, onderzoeken en meer.

Releasedatum: 9 november 2023

7. Lezen, weten en niet vergeten

In ‘Lezen, weten en niet vergeten’ onthult Mark Tigchelaar een baanbrekende methode om informatie sneller op te nemen, te verwerken en te onthouden, gebaseerd op acht principes ontwikkeld door wetenschappelijk onderzoek naar de werking van onze hersenen.

Tigchelaar, een brein-expert met een achtergrond in neuropsychologie, adresseert veelvoorkomende uitdagingen zoals afleiding tijdens het lezen, het vergeten van informatie en het trage leestempo dat vaak leidt tot scannen.

De methode biedt een praktische aanpak voor iedereen die veel informatie moet verwerken en is geschikt voor een breed publiek. Tigchelaar deelt zijn expertise om lezers te helpen meer uit hun hersenen te halen en effectiever om te gaan met de overvloed aan dagelijkse informatie.

Releasedatum: 4 mei 2017

6. Ik zie ik zie wat jij niet zegt

‘Ik zie ik zie wat jij niet zegt’ van Ron A.F. Jacobs is een praktisch boek over non-verbale psychologie dat inzichten biedt voor het voeren van effectieve professionele gesprekken.

Het gedragsintelligentiemodel staat centraal, en de auteur presenteert dit model op een toegankelijke wijze met behulp van woorden, beelden en praktijkvoorbeelden. Het boek is ontworpen om snel begrip te bieden van wat anderen denken en voelen, met nadruk op het interpreteren van non-verbale signalen en lichaamstaal.

Jacobs voorziet de lezer van handige technieken om om te gaan met incongruentie en situaties waarin er een verschil is tussen wat er gezegd wordt en wat er wordt getoond. Het boek biedt zowel psychologische diepgang als praktische handvatten voor verbeterde communicatie.

Releasedatum: 15 oktober 2013

5. Communicatie-intelligentie

Het boek “Communicatie-intelligentie” biedt een innovatieve en praktische benadering van communicatie, waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van vaardigheden om effectief te communiceren in verschillende situaties en met verschillende mensen.

Dit communicatie boek behandelt onderwerpen zoals het begrijpen van je eigen communicatiestijl, het lezen van lichaamstaal, het omgaan met conflicten en het creëren van een effectieve communicatiecultuur in organisaties.

Het boek biedt praktische tips, tools en oefeningen om je communicatievaardigheden te ontwikkelen en is geschikt voor iedereen die zijn of haar communicatievaardigheden wil verbeteren.

Releasedatum: 01 juli 2021

4. Communicatiestrategie

Het boek “Communicatiestrategie” biedt een heldere en gestructureerde aanpak voor het ontwikkelen van een communicatiestrategie, waarbij rekening wordt gehouden met de organisatie, haar stakeholders en de omgeving.

Dit communicatie boek behandelt onderwerpen zoals het analyseren van de huidige situatie, het stellen van doelen, het bepalen van de doelgroep en het kiezen van de juiste communicatiemiddelen en -kanalen.

Het boek is geschikt voor zowel studenten als professionals die op zoek zijn naar een praktische en theoretische benadering van communicatiestrategie.

Releasedatum: 30 augustus 2021

Advertentie
BoekenBoeken

3. Handboek communicatiestrategie

Het boek “Handboek communicatiestrategie” biedt een uitgebreide en praktische gids voor het ontwikkelen en implementeren van een effectieve communicatiestrategie.

Dit communicatie boek behandelt onderwerpen zoals het analyseren van de omgeving en het publiek, het ontwikkelen van een communicatieplan en het meten van de resultaten.

Het boek biedt praktische voorbeelden, checklists en tips om communicatiestrategieën te ontwerpen en uit te voeren die gericht zijn op het bereiken van de doelstellingen van de organisatie. Het boek is geschikt voor zowel beginners als ervaren communicatieprofessionals.

Releasedatum: 29 september 2020

2. Magie in al je communicatie

Het boek “Magie in al je communicatie” biedt een creatieve en inspirerende benadering van communicatie door de kracht van verhalen en magie te combineren.

Dit communicatie boek biedt praktische tips en voorbeelden om verhalen te gebruiken in verschillende soorten communicatie, zoals presentaties, marketing, sociale media en zelfs e-mails. Het boek benadrukt het belang van emoties, empathie en het creëren van een verbinding met je publiek en biedt concrete handvatten om deze elementen in je communicatie te integreren.

Het boek is geschikt voor iedereen die op zoek is naar nieuwe manieren om creatief en effectief te zijn in hun communicatie.

Releasedatum: 15 september 2015

1. Podcasten voor communicatieprofessionals

Het boek “Podcasten voor communicatieprofessionals” biedt een praktische en strategische gids voor communicatieprofessionals om podcasts te gebruiken als effectief communicatiemiddel.

Dit communicatie boek behandelt onderwerpen zoals de planning, productie en distributie van podcasts, het vinden van de juiste toon en inhoud, en het meten van het succes van je podcast.

Het boek biedt praktische tips en voorbeelden om je te helpen een boeiende en effectieve podcast te maken en is geschikt voor zowel beginners als ervaren communicatieprofessionals.

Releasedatum: 15 november 2022

Nieuwe communicatie boeken voor ondernemers

3. Goed verhaal!

In ‘Goed verhaal!’ onthult Herman Wegter, een ervaren journalist en storytelling-expert, de kracht van storytelling als essentieel middel om organisaties te leiden, teams te versterken en visies effectief over te brengen.

Het boek benadrukt dat storytelling niet slechts een vaardigheid is voor enkelen, maar een superkracht die door iedereen kan worden geleerd. Wegter introduceert het story-of-story-model met zeven stappen, waarmee lezers ontdekken hoe ze de essentie van elk goed verhaal kunnen begrijpen. Door deze superkracht van storytelling te benutten, biedt het boek een gids voor verandering, groei en verbinding in leiderschap, teams en organisaties.

Releasedatum: 11 april 2024

Goed verhaal!
Bekijk boek
bol.com (€24,99)

2. Effectief zijn als een man en effectieve communicatie

In ‘Effectief zijn als een man en effectieve communicatie’ deelt Donkere Engels een boodschap gericht op mannen om effectiviteit na te streven en in hun kracht te staan.

Het boek benadrukt het belang van creëren en gelooft dat mannen een positief verschil kunnen maken in iemands leven door bewust te creëren. Engels legt de focus op het uiten van de creatieve en mannelijke aspecten om resultaten te behalen waar men tevreden mee kan zijn.

Hoewel het boek niet als volledig wordt beschouwd, wordt het gezien als een aanvulling op basiskennis, zoals te vinden in het boek ‘Zelfkennis aantekeningen,’ en biedt het een overzicht van belangrijke kennis om in balans te komen en effectief te zijn als man.

Releasedatum: 10 januari 2024

1. De eerste minuut

In ‘De eerste minuut’ onthult Chris Fenning een praktische stap-voor-stap methode om zakelijke communicatievaardigheden te verbeteren en de aandacht van mensen te trekken. Het bekroonde boek biedt specifieke technieken voor het voeren van heldere en beknopte zakelijke gesprekken, e-mails, vergaderingen, sollicitaties en meer.

Fenning benadrukt het belang van duidelijkheid en beknopte communicatie in werkgerelateerde situaties en presenteert strategieën om kortere en effectievere gesprekken te voeren, snel ter zake te komen en de aandacht van het publiek te leiden naar gewenste oplossingen. Het boek, gebaseerd op meer dan 20.000 gesprekken in diverse zakelijke en technische functies, biedt praktische inzichten die geschikt zijn voor een breed scala aan professionele contexten.

Releasedatum: 15 maart 2024

Bedankt voor het lezen van deze top 15 beste communicatie boeken. Heb jij nog een communicatie boek welke niet mag ontbreken in deze lijst? Stuur gerust een bericht via het contactformulier.

> Aanmelden voor meer boekentips & boekreviews