Deze top 5 sportboeken bieden een combinatie van sportgeschiedenis, analyse, anekdotes en persoonlijke verhalen en zijn interessant voor iedereen die van voetbal houdt of geïnteresseerd is in de sport.

Wat zijn de beste sportboeken over voetbal?

5. Derksen

“Derksen” is een biografie van voetbalicoon Johan Derksen, geschreven door Michel van Egmond. Het boek vertelt het levensverhaal van Derksen, vanaf zijn jeugd tot aan zijn succesvolle carrière als voetballer, tv-persoonlijkheid en journalist. Het boek geeft inzicht in de persoonlijkheid van Derksen, zijn opvattingen, zijn successen en tegenslagen, en zijn betekenis voor de Nederlandse voetbalwereld.

Het boek is gebaseerd op uitgebreide interviews met Derksen zelf, maar ook met familieleden, vrienden en collega’s. Het geeft een unieke kijk achter de schermen van de wereld van voetbal en media, en biedt een inkijkje in de persoonlijke geschiedenis van een van de meest spraakmakende figuren in de Nederlandse sportjournalistiek.

Releasedatum: 7 november 2022

Derksen
Bekijk boek
bol.com (€12,50)

4. Voetbal IQ

Het boek “Voetbal IQ” van Dan Blank gaat over de mentale en strategische aspecten van voetbal. Het boek richt zich op spelers, coaches en fans en biedt inzichten en lessen om het spel beter te begrijpen en te spelen. Het boek bevat onderwerpen als besluitvorming, communicatie, teamdynamiek, spelprincipes, tactische formaties en nog veel meer. Het is geschreven in een toegankelijke en boeiende stijl en is rijk aan voorbeelden en anekdotes van succesvolle spelers en coaches.

Dit sportboek is bedoeld om lezers te helpen hun voetbal IQ te verhogen en hen in staat te stellen betere beslissingen te nemen op het veld.

Releasedatum: 1 juni 2016

Voetbal IQ
Bekijk boek
bol.com (€13,99)

3. Lourdes aan de maas

Het boek “Lourdes aan de Maas” van Michel van Egmond is een boek dat zich richt op de geschiedenis van Feyenoord, één van de bekendste voetbalclubs van Nederland. Het boek beschrijft de opkomst en de hoogtepunten van de club, maar gaat ook in op de dieptepunten en de problemen waar de club mee te maken heeft gehad.

De titel “Lourdes aan de Maas” is een verwijzing naar het legendarische Europese succes dat Feyenoord in 1970 behaalde door de Europa Cup 1 te winnen. Dit was destijds een unieke prestatie van een Nederlandse voetbalclub. Het boek beschrijft de periode vanaf de oprichting van Feyenoord in 1908 tot aan het huidige tijdperk.

Releasedatum: 31 oktober 2022

2. Over voetbal gesproken

Het boek “Over voetbal gesproken” van Theo Uphus gaat over zijn persoonlijke ervaringen en observaties als voetballer en trainer. Het boek is opgebouwd uit een verzameling van columns die Uphus in de loop van de jaren heeft geschreven voor diverse media. Hij geeft in deze columns zijn mening over actuele onderwerpen in de voetbalwereld en deelt zijn visie op hoe het spel gespeeld zou moeten worden.

Uphus behandelt in zijn boek verschillende onderwerpen, zoals de rol van de coach, de ontwikkeling van talent, de tactiek van het spel, de rol van de scheidsrechter en de invloed van het publiek op de wedstrijd. Het sportboek is geschreven voor voetballiefhebbers die geïnteresseerd zijn in de achtergronden van het spel en de meningen van een ervaren voetbaltrainer willen lezen.

Releasedatum: 19 oktober 2020

1. Panenka Magazine

Het boek “Panenka magazine, mijn voetballeven” van auteur Gino van Looy is een persoonlijk verhaal waarin de liefde voor voetbal centraal staat. Het boek is gebaseerd op de ervaringen van de auteur als oprichter en hoofdredacteur van het voetbaltijdschrift Panenka. Hij beschrijft hoe het tijdschrift tot stand is gekomen en hoe het zich heeft ontwikkeld tot een toonaangevend magazine in de voetbalwereld. Daarnaast vertelt Van Looy over zijn eigen voetballeven, van zijn jeugd als fanatieke voetballer tot zijn rol als voetbaljournalist.

Het sportboek bevat ook interviews met bekende voetballers en coaches, waaronder Johan Cruijff, Louis van Gaal en Guus Hiddink. Het is een inspirerend boek voor voetballiefhebbers die willen weten hoe een passie voor voetbal kan leiden tot het creëren van iets bijzonders.

Releasedatum: september 2021